Μαρτίου 08, 2006

Οι Διαδρομές Είναι Παύσεις


"Αυτό είναι, για μένα, το πιο όμορφο και το πιο θλιβερό τοπίο του κόσμου. Είναι τα ίδιο με το τοπίο της προηγούμενης σελίδας, όμως το σχεδίασα ακόμη μια φορά για να σας το δείξω καλύτερα. Σ' αυτό εδώ το μέρος εμφανίστηκε ο μικρός πρίγκιπας, κι ύστερα χάθηκε. Κοιτάξτε όσο μπορείτε πιο προσεχτικά τούτο το τοπίο, έτσι ώστε να 'σαστε σίγουροι πως θα το αναγνωρίσετε αν κάποια μέρα ταξιδέψετε στην Αφρική, μέσα στην έρημο. Και αν τύχει να περάσετε από 'κει, πολύ παρακαλώ σας, μη βιαστείτε, περιμένετε λίγο, ακριβώς κάτω απ' τ' αστέρι! Αν τότε ένα παιδί έρθει κοντά σας, αν γελάει, αν έχει κατάξανθα χρυσά μαλλιά, αν δεν απαντάει όταν του κάνετε ερωτήσεις, θα μαντέψετε με σιγουριά ποιος είναι. Τότε φανείτε ευγενικοί! Μην μ' αφήσετε στην τόση μου θλίψη: γράψτε μου γρήγορα πως ξαναγύρισε ..."

Πέντε στιγμές μετά, διαβάζω ξανά το τελευταίο κομμάτι του βιβλίου, όπως κάνω με κάθε κείμενο που απλώνει τις λέξεις του γύρω μου και με κάνει δικό του. Το κλείνω διστακτικά, αβέβαιος αν είμαι έτοιμος ν' αποχαιρετήσω τον (πραγματικά μεγάλο) μικρό πρίγκηπα, και νιώθω για λίγο τυχερός που με μια στροφή της κεφαλής μου μπορώ να δω το σκοτάδι ν' απλώνεται περήφανα στον νυχτερινό ουρανό μιας διακριτικά μελαγχολικής Πορτογαλίας.

Στρίβω βιαστικά το βλέμμα στον γλυκό μου Felix, σε μια αδέξια προσπάθεια να χωρέσω στο νού μου όσες εικόνες μπορώ ετούτη εδώ τη στιγμή. Και με έκπληξη βλέπω να παίρνουν μορφή στο σχεδόν ναρκωμένο του πρόσωπο όλα εκείνα τα παιδιάστικα χαιδευτικά με τα οποία τον πειράζω κάποιες φορές. Κοιμάται σαν χίλια μικρά παιδιά στον ώμο μου, και παρά τα χρόνια που με περνάει, νιώθω (ίσως όχι για πρώτη φορά) ο μεγαλύτερος απ' τους δυο μας.

Τον κοιτάω για λίγο, και λίγο ακόμα, και σκέφτομαι πως έχω μια ολόκληρη ζωή μπροστά να τον κοιτώ. Στο υποφωτισμένο εσωτερικό του λεοφωρείου θαρρώ πως όλοι κοιμούνται εκτός απο μένα, σαν να 'χει σταματήσει ο χρόνος μόνο για μένα, λες και μ' έχει λυπηθεί ο Θεός και μου 'δωσε δυο λεπτά προθεσμία να χαρώ ότι προλάβω.

Γυρνάω το κεφάλι στο παράθυρο κι αποχαιρετώ τα πράγματα που φεύγουν, καλωσορίζοντας αυτά που έρχονται. Χωρίς να το σκεφτώ. Πόσο μαγευτικά είναι αλήθεια τα (επίγεια) ταξίδια το βράδυ. Πόσο σε κάνουν να μελαγχολείς για όλα και για τίποτα την ίδια στιγμή. Για ζωές που άφησες στη μέση, για φίλους που έφυγαν, για πράγματα που δεν έκανες, για όλα αυτά που έκανες και μετανοιώνεις, για μέρες που δεν έζησες και για μέρες που δε θα ζήσεις.

Οι διαδρομές είναι παύσεις.

Δραπετεύω απο την γραμμική για ώρες πορεία και ταξιδεύω αλλού. Στο σπίτι εκείνο που είναι μέσα έξι ψυχές που μ' αγαπάνε περισσότερο απ' όλους. Περισσότερο ίσως κι απ' τον ίδιο μου τον εαυτό. Δεν επέμενε άδικα ο Μικρός Πρίγκηπας όταν έκανε ερωτήσεις. Αλλα είμαι πια σίγουρος ότι εκείνη τη μαγική στιγμή που ο χρόνος σταμάτησε για μένα, πήρα απάντηση στις δικές μου.

Χαζεύοντας το άπειρο ρωτάω την Αλεπού. Πόσοι κλαίνε γι' αυτό τον ουρανό απόψε;

14 Comments:

Blogger greekgaylolita said...

Όσοι νιώθουν πως όταν έρχονται τα σύννεφα είναι ώρα να σιωπήσουν
Και να κοιτάξουν ψηλα
Ψάχνοντας μια μικρή
χρυσή τούφα
Που θα
διώξει
τα
σύννεφα
Για λίγο..

Μαρτίου 08, 2006 12:54 μ.μ.  
Blogger Solitary Devil said...

miso se kseris to enne?

Μαρτίου 09, 2006 1:49 π.μ.  
Blogger Solitary Devil said...

miso se kseris to enne?

Μαρτίου 09, 2006 1:49 π.μ.  
Blogger henrygrey said...

Greekgaylolita, apektises enan epipleon thaumasti :)

Μαρτίου 09, 2006 3:15 π.μ.  
Blogger henrygrey said...

Devil?? Ti ekana pali? :/

Μαρτίου 09, 2006 3:16 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Πολύ όμορφο blog! Και ο μικρός πρίγκηπας είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία, χάρηκα τόσο που το είδα εδώ! :) Thanks για το comment σου.

Μαρτίου 09, 2006 3:50 π.μ.  
Blogger henrygrey said...

Να 'σαι πάντα καλά Anthony κι ευχαριστώ για τα σχόλια. Και το δικό σου blog είναι ιδιαίτερα συμπαθητικό, ήδη μπήκε στ' αγαπημένα μου. :)

Μαρτίου 09, 2006 4:05 π.μ.  
Blogger SomeonethatIusedtobe said...

Exw paromiasei ton eafto mou me tin Alepou tou mikrou prigkipa.. Epeidi to vivlio afto mou to "gnwrise" ena atomo pou latrevw : i aderfi mou..
Eipa oti 8a to xarizw se ekeinous pou agapw kai mono ekeinous pou 8a to katalavoun..!
Eipa na sinexisw tin "paradosi"..afti tin stigmi tis zwis mou, katafera na to xarisw mono se 2 atoma, esena kai ton Sakenstein gia tous parapanw logous!
An eprepe na paromiasw ton prigkipa me kapion pou gnwrizw..aftos sigoura eisai esy!Nomizeis einai tyxaios o logos pou sou xarisa to vivlio??
-Eisai eves8itos..oso ekeinos
-Eisai kalos..oso ekeinos
-Eisai anektikos oso ekeinos
-Eisai afelis oso kai ekeinos
-Eisai *AGNOS oso ekeinos
Epeidi den simfwneis sto agnos,etiologw:
Den milaw gia agnotita swmatos i otidipote tetio..milaw gia tin agnotita tis psixis!
Mporei na min to vlepeis esy(δεν βλέπει κανείς πολύ καλά παρά μονάχα με την καρδιά. Ότι είναι σημαντικό, δεν το βλέπουν τα μάτια)..egw pou s'agapaw kai eimai fili sou :to vlepw xeka8ara!
8a kleisw ws Alepou loipon..
Esy eisai o Mikros mou Prigkipas
Esy me eximerwses..giati kateferes na kaneis afta pou "elega" sto vivlio:
-Θα 'σαι για μένα μοναδικός στον κόσμο.
-Aν με εξημερώσεις, η ζωή μου θα μοιάζει σαν να την πλημμύρισε ο ήλιος.
-Θα 'ναι υπέροχα όταν θα μ' έχεις εξημερώσει! Το στάρι που είναι χρυσαφένιο, εσένα θα μου θυμίζει.
-Όμως, κάθε μέρα, θα μπορείς να 'ρχεσαι και να κάθεσαι κάπως πιο κοντά σε μένα .
-Αχ! είπε η αλεπού ..Θ' αρχίσω τα κλάματα. Δικό σου είναι το λάθος, είπε ο μικρός πρίγκιπας.
-Τότε, από αυτό, δεν κερδίζεις τίποτε!Κάτι κερδίζω, είπε η αλεπού είναι το χρώμα του σταριού.
-Να γίνεις υπεύθυνος για πάντα εκείνου που έχεις εξημερώσει.

Se kalipsa ka8olou..?

Μαρτίου 09, 2006 4:13 π.μ.  
Blogger henrygrey said...

Νομίζω πως σου απάντησα ήδη στο MSN :)

Μαρτίου 09, 2006 4:19 π.μ.  
Blogger greekgaylolita said...

Ααα,γλυκά μου να το ξέρετε
Είστε τυχεροί
Σπάνια και πολύτιμη η
ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΙΛΙΑ
δεν παρουσιαζεται συχνα
Έχουμε γεμίσει
από σαρκοβόρες υάινες
κάθε ηλικίας
Θα το έχετε δει και
στους συνομηλικούς σας
Φυλάχτε αυτή τη φιλία
σαν κόρη οφθαλμού
(και να μην με θαυμάζεις
γλυκέ μου.Να μ'αγαπάς..)

Μαρτίου 09, 2006 4:40 π.μ.  
Blogger henrygrey said...

Βλέπω ξενυχτάμε όλοι απόψε (και κάθε βράδυ). Λολιτάκι χτύπησες κέντρο, και τα λόγια σου με συγκινούν όπως κάθε σου σχόλιο. Να σ' αγαπώ δε μπορώ με το λίγο που σε ξέρω, αλλά μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι είναι αναπόφευκτο πως θα σ' αγαπήσω, όσο περνά ο χρόνος και ανακαλύπτω κομμάτια σου.

Να 'σαι καλά

Μαρτίου 09, 2006 4:50 π.μ.  
Blogger henrygrey said...

Α και κάτι ακόμα..
Θέλω να σ' ευχαριστήσω που μας γνώρισες το Tarmation. Η μουσική είναι απίστευτη, και πιθανόν να το χρησιμοποιήσω (κακή λέξη, δε μ' αρέσει) σε κάτι που κάνω αυτή τη περίοδο..

Φιλιά!

Μαρτίου 09, 2006 4:53 π.μ.  
Blogger SomeonethatIusedtobe said...

Greekgay Lolita, s'efxaristoume gia ta kala sou logia(alli mia fora)..
An 8es na se agapame..den exoume kamia apolitos antirisi..ase mas omws kai na se 8avmazoume..les oti stis meres mas..einai diskola ola ta "kala-agna"..einai diskola..alla oxi akator8ota: Rixe mia matia ston ka8rafti sou..!
;)

Μαρτίου 09, 2006 4:53 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Enjoyed a lot! » » »

Φεβρουαρίου 15, 2007 8:33 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

html hit counter